Masło

Fałszowali masło tłuszczem roślinnym. Kara dla producenta masła

Czy masło jest zdrowe? Jakie masło wybrać? | PSNT

Dlaczego masło drożeje i będzie drożeć? "Jest na nie duży popyt za ...

Masło chmielnickie kostka 200 g OSM Chmielnik - Słoiki Baby Jagi

Dieta małego alergika - zamienniki | SOSrodzice.pl

Masło klarowane ghee naturalne 810ml Palce lizać - Zdrowa żywność

Dobre masło. Skład masła

Masło, a odpowiednie zdrowie - Zdobywca

Margaryna

 Margaryna – cichy zabójca zachodnich społeczeństw - ciekawe.org ...

Delma Extra z masłem Margaryna 450 g - Ceny i opinie - Ceneo.pl

Masło, miks czy margaryna? | KalendarzRolnikow.pl

MARGARYNA KASIA 250G - Supermarket STOP | Wadowice

Masło czy margaryna?

 

Margaryna

 

 

 

Margaryna to produkt spożywczy należący do jadalnej grupy tłuszczy. Dokładniej, jest ona emulsją tłuszczowo-wodną wytwarzaną w procesie katalitycznego uwodrnienia olejów roślinnych. Jej zawartosć tłuszczu wynosi od 40 do 80%. Nie zawiera cholesterolu. Oryginalnie wyprodukowana przez francuskiego chemika Hippolyte Mège-Mouriès-a w 1869 roku, w odpowiedzi na konkurs na zamiennik masła ogłoszony przez Napoleona III.

 

Przykład uwodornienia cząsteczki lipidu

 

 

Drugą metodą modyfikacji właściwości tłuszczów przy produkcji margaryny jest interestryfikacja, podczas której następuje wymiana reszt kwasów tłuszczowych w obrębie jednej lub pomiędzy różnymi resztami glicerolu:

 

 

 

 

Masło Shea

Masło shea (masło karite): właściwości i zastosowanie. Gdzie kupić ...

Masło shea nie jest masłem jadalnym, ale kosmetycznym. Jest stosowane w produktach związanych z włosami, skórą i ustami.

 

Masło Ghee

Dlaczego warto jeść masło klarowane (GHEE) - fitness-food.pl ...

Od wieków cenione w Indiach masło klarowne gotowane na małym ogniu i oczyszczane z zanieczyszczeń. Zdatne do jedzenia i popularne do celów sakralnych. Warto wspomnieć że ma lekko orzechowy smak.

 

Masło orzechowe

Masło orzechowe pełne zdrowia - Kobieta w INTERIA.PL

Jak nazwa wskazuje, ta odmiana ma smak orzechowy. Dokładniej mówiąc, ma smak orzechów arachidowych.

Masło

 

 

 

Masło to tłuszcz jadalny w postaci zestalonej, otrzymywany ze śmietany z mleka krowiego, koziego lub owczego. Tradycyjnie wyrabia się je w maselnicach.

Nazwa masło jest zastrzeżona dla produktów nie zawierających tłuszczów roślinnych, i o określonej zawartości tłuszczu mlecznego (90% - 90% dla zwykłego, 60% - 62% dla masła 3/4 i 39% - 41% dla masła półtłustego).

 

Rodzaje masła

  • zwykłe
  • ekstra - do 0.6% laktozy
  • śmietankowe - między 2% a 3% laktozy
  • masło serwatkowe – robione z serwatki a nie mleka
  • masło topione – powstałe przez wytapianie tłuszczu
  • masło bezwodne – dodatkowo odwirowywane i suszone próżniowo
  • masło dietetyczne – zawiera więcej wody i dodatki olejów jadalnych
  • masło doprawiane – na przykład kakaowe czy miodowe

W zależności od wymagań jakościowych wyróżnia się 5 rodzajów:

  • masło ekstra
  • masło delikatesowe
  • masło wyborowe
  • masło stołowe
  • masło śmietankowe

Decyzją Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z 2017 roku termin "masło" co do zasady zarezerwowany jest wyłącznie dla przetworów mleka zwierzęcego, podobnie jest w wypadku pojęć: ser, śmietana, śmietanka, chantilly i jogurt[10].

Siemanko!
 
Na tej stronie zobaczysz kilka alternatyw dla masła w gotowani, oraz przykładowe firmy produkujące takowe.