Masło

 

 

 

Masło to tłuszcz jadalny w postaci zestalonej, otrzymywany ze śmietany z mleka krowiego, koziego lub owczego. Tradycyjnie wyrabia się je w maselnicach.

Nazwa masło jest zastrzeżona dla produktów nie zawierających tłuszczów roślinnych, i o określonej zawartości tłuszczu mlecznego (90% - 90% dla zwykłego, 60% - 62% dla masła 3/4 i 39% - 41% dla masła półtłustego).

 

Rodzaje masła

  • zwykłe
  • ekstra - do 0.6% laktozy
  • śmietankowe - między 2% a 3% laktozy
  • masło serwatkowe – robione z serwatki a nie mleka
  • masło topione – powstałe przez wytapianie tłuszczu
  • masło bezwodne – dodatkowo odwirowywane i suszone próżniowo
  • masło dietetyczne – zawiera więcej wody i dodatki olejów jadalnych
  • masło doprawiane – na przykład kakaowe czy miodowe

W zależności od wymagań jakościowych wyróżnia się 5 rodzajów:

  • masło ekstra
  • masło delikatesowe
  • masło wyborowe
  • masło stołowe
  • masło śmietankowe

Decyzją Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z 2017 roku termin "masło" co do zasady zarezerwowany jest wyłącznie dla przetworów mleka zwierzęcego, podobnie jest w wypadku pojęć: ser, śmietana, śmietanka, chantilly i jogurt[10].